Syy siihen, miksen ole ehtinyt tällä viikolla aikaisemmin kirjoittelemaan, on koulu. Jostain syytä oman elämäni koostuu lähes kokonaan koulusta. Teen aivan hullusti töitä ja silti keskiarvoni on... 8? Ei kovin hyvä siis suhteutettuna oman lukioni keskiarvoon.

Ai miksi olen niin huono koulussa? No en oikeastaan edes ole. Keskiarvo 8 on omasta mielestäni hyvä lukiossa ja varsinkin, kun luen pitkää matematiikkaa. Mutta jostain syystä keskiarvoni on yksi luokkamme huonoimmista. Miksi?

Siitä saamme kiittää ihanaa kouluamme, tuota ihanan hikkepainoitteista, merkkiuskollista ja ahdasmielistä koulua. Jos saat kokeesta alle , elämäsi on pilalla. Jos et lue koealuekirjaa vähintään kahdesti ja tee siitä muistiipanoja, on tulevaisuutesi opiskelijana turmeltunut. En siis itse ajattele näin, mutta eräät näyttävät. Ja kaikkein pahinta on se, että opettajat painostavat meitä tähän, he oikein kannustavat raataman niska limassa joidenkin hemmetin kosilauseiden, runoanalyysien ja kaiken maailma  aivan liian tuskaisten asioiden kanssa. Kyllä, tervetuloa lukioelämään, joka voi välillä tuntua aika helvetilliseltä.

Opiskelen siis ihan tavallisessa lukiossa, ihan tavallisella linjalla, otan ihan tavallisia pakollisia lukuaineita ja koetan epätoivoisesti rääpiä kasaan ensimmäisenä vuonna suositeltavat 30 kurssia. Mukaan ei mahdu kuin muutama syventävä kurssi kuvataidetta, psykologia, jne. Viikot toisensa perään menevät samalla kaavalla. Samoina päivinä joka vikko tullaan samaan aikaan ja päästään samaan aikaan. Onneksi olen koettanut rikoa näitä rutiineja ottamalla muutaman kurssin pois. En olisi jaksanut enää tuota rutiinimaisuutta.

Sitten! Minkä ihmeen takia me täällä sivistyneessä Suomen maassa joudumme opiskelemaan niin törkeästi asioita verrattuna vaikka rapakon takalaisiin, jenkkiläisiin? Joudumme opiskelemaan niin paljon (turhaa)asiaa, että se on jo naurettavaa. Hei, ihan oikeasti, en usko että minun tarvitsee tietää, kuinka monta nautaa on Päijät-Hämeessä? Tai kuinka monta haaraumaa on Mississippi- joessa? Jenkkiläisten tiedon määrä verrattuna meidän tietoon on aika suppeaa, kun ottaa huomioon että suurinosa ei tunne Eurooppaa eikä varsinkaan Suomea.

Ja sitten vielä kehdataan miettiä, mistä johtuu suomalaisnuorien väsyneisyys, masentuneisuus ja elämänhaluuttomuus. Hei haloo päättäjät, miten olis koulu? Vaaditte meiltä ihan liikaa. Lukiosta pitäisi suositusten mukaan valmistua kolmessa vuodessa, siitä suoraan yliopistoon ja siitä työelämään. Ei ihme kun ihmisille tulee kauheita psykooseja, tai ainakin itselleni tulee.

On se elämä niin epäreilua. Ehkä jonain päivänä opin kiittämään sitä että opin ratkaisemaan lineaarisia yhtälöryhmiä, mutta epäilen sitä vahvasti. Hyvin vahvasti.

-MS Curious